Asti DOCG Regio


Moscato d’Asti komt, de naam zegt het al, altijd uit de regio rondom de stad Asti. Deze regio ligt compleet in de Italiaanse provincie Piemonte. Piemonte, op haar beurt, ligt in het Noordwesten van Italië aan de voet van de Alpen (Pedemontium is oud Latijns voor ‘aan de voet van de Alpen’).  Asti is een stad die al in de middeleeuwen bestond, en heeft een lange geschiedenis. Daarnaast is de ligging van Asti een uit duizenden, midden in het heuvelachtige landschap, omgeven door groene wijngaarden waar de mist s’ochtends langzaam uit optrekt. Andersom zijn vanuit het middeleeuwse Asti de prachtigste beelden te zien zijn van de gezonde, groene wijngaarden waarover de zon iedere dag opkomt en ondergaat.

De heuvelachtige omgeving van Piemonte biedt de perfecte voedingsbodem en zeer goede omstandigheden om de muskaatdruif te voeden. Door het gebied, dat een gracieuse meandertocht langs de grens met Frankrijk en Zwitserland maakt, stromen meerdere rivieren waaronder de Po. Niet alleen wordt in deze regio en van deze druif Moscato d’Asti gemaakt, maar komt er ook de Asti Spumante vandaan. Deze laatste wordt ook wel simpelweg een “Asti” genoemd.

Net als de Moscato d’Asti heeft de Asti een DOCG status. Dit laatste is een bewust doel geweest van de Asti-wijnhuizen omdat zij zich graag wilden onderscheiden van de vele bruisende witte wijnen die er gemaakt worden in heel Italië. Er is wel degelijk onderscheid tussen de twee wijnen: de Asti Spumante is bruisender en bevat meer alcohol dan de Moscato d’Asti, waardoor de eerste wijn wat minder zoet smaakt.


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *